måndag 2 november 2015

Höststorm sökes

Vi delar mentalt och verbalt in vår trädgård i olika delar efter vilka träd som finns var.
Stopp, förresten. Vi backar lite här och lägger in lite information för den oinvigde:
Vi äger en villatomt i ett litet samhälle. Just den här tomten är lite, hur ska jag säga... överdimensionerad. Tomtytan är på sisådär dryga 5300 kvm. Eftersom vi bor tättbebyggt så är det också en villatomt och inte en vildmarkstomt, så park är nog ett bra beskrivande ord. Vi har en park. I parken finns en bra bit över 100 träd.
Om det kan man säga mycket både fina och fula ord, men inte idag.
Tillbaka till de olika delarna i trädgården.
Varje år faller löven. I lönndungen blir det (trots gallringsarbete) massor med löv som lägger sig som en tjock matta.  "Det är bara att klippa sönder med åkgräsklipparen", säger vänliga själar. Nice try, säger vi efter att ha försökt och det var så tjockt så vi bara puttade alla löven framför klipparen.
Där i lönndungen räfsar vi varje år, följaktligen. Det gjorde familjen i helgen.
Björkdungens löv brukar vi kunna köra över med klipparen. Fruktträdsdungen räfsar vi, mest för att det ser ganska vårdat ut. Bokdungen har inte fällt alla sina löv än. En del hamnar hos grannen som de så snällt sen räfsar övertillbaka till vår sida häcken. En del hamnar på gatans vändplats så de brukar vi ta upp med snöskyffeln faktiskt.  Resten hamnar i vår gräsmatta och på uppfarten. Men som sagt, de har inte ramlat av alla än, så just nu kan man sparka kring i löven om man önskar.

Sen har vi ekdungen. Många säger att "eklöv måste man räfsa bort - de förmultnar inte". Men vi har aldrig nånsin behövt räfsa ekdungen? Det har inte varit så många löv och de verkar ha förmultnat?
Den där dungen har känts som en liten arbetsfri zon. Inget bekymmer.

I år ser det ut så här. Vad har hänt? Det är ju helt fullt av löv både på marken och på ekarna. Ett tjockt lager redan and more to come, liksom.

Funderar en sväng över detta tills jag inser... Fint höstväder - ingen blåst.
Så, höststormar - kom tillbaka! Allt är förlåtet.

2 kommentarer:

Den gamle i skogen sa...

En sån trägård skulle jag faktiskt kunna tänka mig att ha bara för att kunna få så fantastiska bilder.

Nipe sa...

Öh, Pappa, jobbet som trädgårdsmästare är fortfarande ledigt :)