måndag 9 april 2012

Äggande

Man lär sig lite varje dag, tydligen. På bloggen Heja Abbe, skrev Abbes pappa om Bohuslänsk äggost. Det var en rätt jag aldrig hört talas om faktiskt. Det måste ju självklart testas snarast! Jag hoppas LindaLottaPusing läser detta, kollar länken och testlagar. Det är lite så det går till i vår familj nämligen: vi andra läser om nåt gott, men hon får tummen ur och testar.

Men tillbaka till äggosten.
När jag var tonåring, fick min mamma tag på ett recept på Tildas Äggaost. Receptet fick hon av en dam som hette Lollo och som drev ett café ute i obygden. Det är lätt, kräver en ringa insats och är förträffligt gott, men det är inte alls som den bohuslänska i konsistensen.
Två helt olika rätter men med samma namn. Dubbelt gott, det gillar vi.

Här kommer receptet på Tildas äggaost, 5 portioner.

5 ägg
7,5 dl standardmjölk
1/2 dl socker
2 fint rivna bittermandlar

Rör äggen till en jämn smet. Blanda i mjöl och socker. Riv i bittermandeln. Häll blandningen i en form och ställ den i vattenbad i ugnen i 150 grader. Äggaosten är klar när det inte går vågor i mitten. Prova med en sked i mitten efter ca 30 minuter - då har den nog stillat sig. Eller som Tilda sa: "Hon ska bada och är färdig när hon är fast som en barnarumpa".
Låt äggaosten stå i lugn och ro och svalna.
Servera med lingonsylt och eventuellt grädde.

2 kommentarer:

LindaLottaPusing sa...

jaha, vill du att jag testlagar vid något speciellt tillfälle, månne?
och till er som funderar på att laga till Tildas äggaost så är det socker och MJÖLK som ska blands i äggen.

Nipe sa...

Linda: Det var värst vad petigt det skulle vara då ;))) ( även om det ju var helt korrekt påpekat). Tja, vill du ha nåt mer till tartan i helgen så...