söndag 4 oktober 2009

Smålänning x 2

Vi har sen vi flyttade in i detta huset planerat utbyggnad. Ja, ska jag vara helt ärlig, har vi yrat om utbyggnad av hus enda sen vi köpte förra huset. Det byggde vi aldrig ut, vi flyttade istället. Det här huset är egentligen ganska lagom i storlek för två vuxna och två barn, men lite knasigt planerat.
Vi vill ha ett bättre planerat kök, en större matplats, ett allrum på övervåningen och jag vill ha tvättstugan inne i huset och inte i garaget 30 meter bort. Nipe är mörkrädd...

Otaliga är våra olika planer. Vi har haft planer på att bygga ut i alla vädersträck, dock inte samtidigt. I vintras hade vi bestämt oss trodde vi. Snickaren var här och tittade och lämnade sen en offert. Vi hade, under tiden han räknade, redan ångrat oss och tur var väl det, för hans offert var det hjärtinfarktsvarning på.

Häromdagen satte vi oss ner och försökte verkligen bestämma oss. Vi hade i stort sett löst problemet. Huset skulle byggas ut åt väster. Detta skulle ge ett allrum på övervåningen, en tvättstuga på nedre plan samt ett gigantiskt kök. Å då menar jag verkligen gigantiskt. Vi skulle kunna ha en bowligbana där mellan diskmaskin och spis. Man skulle även kunna öva luftgevärsskytte där. Vi skulle kunna bjuda in makens alla 28-29 kusiner med familjer på middag.

Nånstans där i planeringen slog det till igen, det som gör att vi aldrig kommer till avslut. Det småländska påbrået. Dubbelt upp, dessutom. Det där arvet vi har båda två, det har räddat vår plånbok många gånger genom åren, men ibland känns det som ett ok.
Inte ska väl vi ha så stort hus? Vilket överdrivet stort kök. Himmel vad dyrt det kommer bli!
Men hur mycket det blir att städa?! Vilka elräkningar vi kommer få. Sen när barnen flyttar hemifrån blir ju huset löjligt för stort.
Ja, så där låter det i det Nipeska hemmet. Därefter stannar hela processen igen.
Men denna gången har vi faktiskt inte låtit det stoppa oss. Vi drog i handbromsen ordentligt i torsdags, men vi rullar än.
Nyss tog vi fram ritningar från ett budgetförslag vi haft, där vi bygger om hall och kök till ett lite större kök, och där vi istället bara bygger ut en liten hall och en tvättstuga. Allrummet på övervåningen får stryka på foten.
Detta förslag har vi ratat innan, eftersom vi trodde att matplatsen inte skulle bli mycket bättre än vad den är idag. Nu tog vi och på allvar mätte upp matplatsen och kollade hur många personer som skulle få plats. Vi satte dit ett bord och simulerade kalas. Med öppna sinnen, visade det sig att det funkar alldeles finfint att sitta tio personer runt bordet. Så nu dammar jag av de ritningarna och fortsätter skissa.
Wow. Nu hoppas jag bara att de där småläningarna i huvudet håller sig på mattan en stund.

9 kommentarer:

Osloskånskan sa...

Sånt är ju så jättespännande! Och kul! o lite dyrt...

Anonym sa...

Åh, det känner jag igen alldeles för väl...(50% smålänning). Men det låter väl som ett förnuftigt förslag att tänka 1 steg längre om man nu ändå gör en utbyggnad. För vad gör man sedan när barnen flytt..Men ett större kök vill jag också ha.Kram Milla:)

CharmKatti sa...

Bygga nytt, bygga om, bygga till, allt är sånt som kostar massor. Och med egen erfarenhet efter att vi byggt om hela huset plus en övervåning så ta budgeten och ta den igen, den summan är lite närmare verkligheten...Så visst fasen kostar det pengar, även om man gör det själv, men man får det ju som man vill ha det!
Lycka till och hoppas ni kan bestämma er...innan barnen flyttar ut:-)

segsliten sa...

Ni har aldrig funderat på att flytta garaget närmare huset? Är det fortfarande för läskigt så kan du ju alltid bygga en liten gång mellan huset och garaget.Eller varför inte en sådan där karantäntunell som de forslar ut ET med i filmen? Ja, inte vet jag, men det kanske passar de småländska hjärncellerna bättre än en dyr utbyggnad.
Kram ☺

Malin sa...

Det är inte bara priset som brukar bli mer än tänkt det är tiden också. Faktorn pi är bra. Vill inte låta allt för tråkig men starta nu så barnen hinner får del av det =)

Från en som monterat ihop en duschvägg, monterat om den igen för att sätta dit gummilisterna (att det ska vara så svårt att skriva en vettig instruktion) lyft in allt i badrummet för att inse att den är för stor. Gav upp sov en natt, struntade i det ett dygn, tog tag i det igen. Fick montera ner den nyuppsatta duschblandaren, montera ner lite av extra "fyllningen" på duschväggen och sedan äntligen fick den på plats. faktorn pi ikvadraat!!!

♥ Carina ♥ sa...

Hmmm många funderingar där. Hoppas ni kommer på en bra lösning som passar börsen :)
Lycka till

Evelina sa...

Alltså ni skulle kunna få vårt allrum som vi inte vet vad vi ska göra med! Jag har skojat om att riva det efter min 35-års fest... ;P

Nipe sa...

Osloskånskan: Lite dyrt???
Milla: Fast ibland är det just det att tänka ett steg längre som hindrar oss, vi ska alltid vara så förbaskat förnuftiga.
Katti: jo, vi hoppas ju blir klara innan barnen flyttar, hehe. Men men vet aldrig...
Segsliten: Hahaha, om du anar hur rätt du tänker... I vårt förra hus där förrådet var lite närmare huset än här, där hade vi allvarliga planer på att bygga ihop med en ET-gång... I detta huset har de planerna kommit upp också, fast mest som skämt. Jag är mer inne på en liten snygg manlig kombinerad poolskötare och tvättare.
Malin: hahahaahaha. Mina föräldrar skulle sätta upp en duschvägg förra året, den manualen måste jag visa dig, nästan lika bra som den chefen hade till sin hårtork, där det stod att man inte fick använda den på blött hår...
Carina: Ja, jag hoppas också att vi kommer till en lösning snart.
Evelina: Kan du skicka vardagsrummet med DHL? Jag betalar frakten! :-)

Evelina sa...

Ha ha ha japp det kommer efter min fest i november... kan bara inte garantera skicket!