söndag 2 mars 2014

2 x Åhus

Åkte tur och retur till Åhus i helgen. Två gånger. Så går det när man inte orkar bestämma sig för om man ska sova över på luftmadrass i en fritidsgård eller inte.
Säsongspremiär i orientering, vad annars kan få upp familjen okristligt tidigt en lördag?

I går var det medeldistans och jag sprang D40. Det gick sakta, typ. Eller nja, ganska hyfsat faktiskt, men jag sprang som en yr höna. Sprang framför allt för långt och det straffar sig när det är kuperat. Ner för branta backen, sen tvärstopp för att inse att man sprungit förbi kontrollen. Upp för backen igen, med svordomar som sällskap.
Nä, jag var inte riktigt nöjd med varken hastighet eller orienteringen igår.

Efter tävlingen hängde vi med resten av gänget från klubben på den hyrda fritidsgården. Det var så obeskrivligt skönt att bara vara. Vi halvlåg i soffan och pratade skit i flera timmar.
På kvällen invaderade vi den lokala pizzerian och här gick det inte heller fort. Vårt bord fick maten 1,5 timmar före resten av vårt gäng... Barnen och ungdomarna, som givetvis fick mat allra sist, var så trötta att de knappt orkade äta när maten väl kom.
Summasummarum, det var inte bara Nipe som var saktfärdig i Åhus igår.

I morse vaknade jag innan Vasaloppsstarten och masade mig upp. Ska jag åka till Åhus igen och springa ÖM7 eller ska jag häcka i soffan och titta på Vasaloppet? - det var morgonens dilemma.
Åhus vann. Körde dit och överraskade Skruttafisan som sovit där över natten.

Idag gick det snabbare, mycket snabbare. Det var nog en av de snabbaste tävlingsbanorna jag sprungit.
Spikade mina kontroller utom 9:an och den bommen berodde på en helt otroligt korkad arrangörsmiss.

Kontrollens kodsiffra stämde inte med den siffran jag hade på min lösa kontrolldefinition! Däremot stämde det med kartans...
Det stod två funktionärer vid kontrollen när jag kom dit, men de sa inget. Eftersom min kodsiffra inte stämde sprang jag vidare och letade efter en kontrollskärm till, men hittade ju självklart ingen.
Väl andra besöket vid kontrollen börja funktionärerna prata med mig. Men inte fasen sa de med en gång att det blivit fel på kontrolldefinitionen, utan de bara yrade lite om att jag kunde stämpla denna kontrollen istället... Va??!  Nä, jag vill ju stämpla rätt kontroll!  Efter lite prat till, visade det sig att jag var vid rätt. Men säg det på en gång då!  Sur som ättika var jag när jag stämplat och sprungit vidare. Väl i mål, blev jag inte godkänd (eftersom de hade programmerat fel kodsiffra) så jag fick gå till sekretariatet och "klaga". Nåväl, arrangörsmissar kan väl alla göra.

Så ruggigt nöjd med min orientering idag. Rätt vägval och bra tempo. De där få backträningarna jag har genomfört har nog gett lite resultat i alla fall.

7 kommentarer:

Lina sa...

Grattis till ett så fint lopp, tråkigt att arrangörerna inte fick till det.
Och vad härligt det ser ut! Jag vill också orientera! (Det var förresten i Åhus jag fick lära min att Skåne inte alls är platt, som jag var säker på innan).

Nipe sa...

Tackar!
Nä, Skåne är verkligen inte platt på så värst många ställen...

Anonym sa...

Åh, det var så svårt! Jag tycker nog att det är de värsta kartorna jag har orienterat på under min akorta OL-karriär! Alla *piip* kurvor. Jag gav upp och gick i princip bara på kompass.

Dessutom upptäckte jag att jag tydöligen har glömt bort att träna så där mycket som jag hade tänkt i vinter. Pust!

/Fröken Fräken

Nipe sa...

Höjdkurvor är helt klart ett djävulskt påhitt ;) Jag tyckte lördagen (D40) var svår, men söndagen nästan för lätt (ÖM7). Men som sagt, springer man fel i den skogen, får man böta genom att tugga höjdkurvor och det är ju då det blir så himla tydligt att man inte har nån kondis! Vad sprang du, Fröken Fräken?

Anonym sa...

Jag sprang D40 båda dagarna och upplevde att det gick bäst på medeldistansen, men såg att jag hade bättre kmtid på lången. Tyvärr måste jag ha glömt att stämpla kontroll nr 14 på lördagen (tror det beror på att jag var bekymrad över att jag inte hade lyckats hitta kontroll 15 på KARTAN ens en gång :-)

Fast just nu kollade jag min km vid förra årets PAN-Vår och insåg att den i år var MYCKET bättre trots 10 extra kilo och sämre kondis. Alltså borde jag rimligtvis lyckats lära mig lite mer om orientering i alla fall. Tjoho!
/FF

Nipe sa...

FF: Jag hade också väldigt svårt att hitta på kartan, i synnerhet nr 15... Stod och vred och vände på kartan många gånger strax efter start bara för att hitta hur fasen det var tänkt att jag skulle springa. Men jag tittade på en H21-bana sen och insåg att vi ändå haft det ganska "lättläst"...

Nipe sa...

Haha, jämförde mina kilometertider från förra året, och jag hade exakt samma (!) på medeldistansen...